Konsten och lusten att lära

Under denna rubrik presenterar sig Riksinternatet SSHL - Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket - på nätet. Skolan har ambitionen att bli norra Europas ledande läroanstalt på gymnasienivå. Och man är på god väg.



Den 19 september 2002 hade SSHL bjudit in till ett seminarium om Kreaprenörskap. Under den varma sommaren har entusiasterna Imi Markos och L.O. Landin arbetat vidare på sin modell Modell-N (CrossSensor) - den perfekta vägvisaren i Upplevelsesamhället.

L.O. Landin hälsade 100-talet lärare, elever och personal välkomna med orden:

- Du behöver en ny modell. Vi förlorar enormt på att inte snabbt nog anpassa oss till Upplevelsesamhället, som redan är här. Vi vill visa dig att "kreaprenörer" blir vinnarna i det nya samhället. Samhället kräver kreaprenörer är vår hypotes.



Seminariet hölls f ö i det nya, vackra utbildningscentrumet för estetik på SSHL, som f.ö. invigdes av den f.d. eleven vid skolan kung Carl XVI Gustav för ett par år sedan. L.O. Landin, själv elev vid skolan vid samma tid som kungen, fortsatte med att säga att 40 år tillbaka är en intressant tidrymd. Det finns nämligen ständigt "en ny ekonomi" eftersom varje generation påverkas av sin teknik och en generation senare har marknadsförutsättningarna förändrats. Så har det alltid varit även om det är extra turbulent just nu.



Estetikum stod förberett med en färginspirerande utställning av Kreaprenörgrundaren och konstnären Staffan Tolsén. Avsikten var att stimulera besökarnas samtliga sinnen. Ljuv musik och ett färgrikt bildspel mötte besökarna, som även fick smaksinnet stimulerat med en fruktig frukost.



Under samlingen ser vi bitr. rektor vid SSHL Conny Lindberg (t h) samtala med en av gästerna Ian Plaude, gäst från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, projektledare för KMH:s samarbeten med teknikcentrum i Kista m m. Ian ingår i N-gruppens nätverk kring Kreaprenörskap och leder bl.a ett utbildningsprojekt om "lärstimulans genom konst". Det är ursprungligen ett kanadensiskt projekt som nu prövas i svenska skolor. Kanske ett samarbete nu är på gång även med SSHL?



Imi Markos:

- För drygt en generation sedan kom jag till Sverige tillsammans med min pappa, som var en känd fotbollsspelare i det då världsberömda ungerska fotbollslandslaget. På den tiden var fotbollstränare inget riktigt yrke i Sverige. Och det fanns inte en enda utländsk spelare i allsvenskan. Idag leder en spelare från Nigeria skytteligan och en svensk, Sven-Göran Eriksson, tränar det engelska fotbollslandslaget. Och hans lön tävlar med de mest högt uppsatta industriledarnas. Du ska inte komma och påstå att inte Upplevelsesamhället är här.

Sedan gick LO och Imi i dialogform igenom grunderna för Kreaprenörskap: 1) Hur tekniken har förändrat oss till Homo S@piens 2) Hur Modell-N (CrossSensor) fungerar och 3) Hur den kan tillämpas

På kort tid är det som vanligt svårt att hinna med annat än att inspirera. För att bli kreaprenör måste du genomgå en lärande process för att sedan kunna modellen i praktiken.



Mot slutet visade man hur olika yrken förändras och numera är att betrakta mer som helhetsupplevelser och mindre som teknik. Här samtalar LO Landin (t h) med en av de som hade varit med och gjort seminariet smakfullt, nämligen ledaren för SSHL:s eget kocklandslag Willy Hosp. Hans berättelse visade hur omfattande matens funktion är i en skolas liv. Denna funktion påverkar samtliga sinnen och personalen och elevernas välbefinnade. Det är självklart idag att mat är livsstil, men var det inte för 40 år sedan.



En annan medarbetare på SSHL, som numera är en del i Upplevelsesamhället, är fastighetsförvaltaren Leo Raukokoski. Han ser idag inte bara till att hus, vatten, värme och sanitet fungerar, utan han för en aktiv dialog med dem han betjänar. Kläderna har kallats den andra huden, hus är den tredje och komforten är faktiskt människans "fjärde hud". Jämförelser gjordes med utvecklingen på VVS sidan och Italiens fantastiska utveckling som leverantör av badrum. Du kan läsa mer om dessa och liknande exempel här på Kreaprenör-sajten.

Seminariet avslutades med att SSHL:s rektor Rune Svaninger visade att han är en virtuos på trumpet. Detta som en avslutande vinjett kring en diskussion om "Areas of Interaction" och "Learning through the Arts".

Det är vår förhoppning att vi härmed har stimulerat SSHL:s lärares och elevers "Lust och konst att lära". Vårt mål är att starta utbildning i "Kreaprenörskap" och gärna i Sigtuna, eftersom kreaprenörer är framtidens vinnare.

För foto, ljud och ljus svarade den teknikansvarige på SSHL Estetikum, Johan Björnsrud. I planering och genomförande har vi även samarbetat med läraren i företagsekonomi och marknadsföring Gunilla Möllerswärd